1880 Утвърден е първият градоустройствен план на София, изработен от чешкия

...
1880 Утвърден е първият градоустройствен план на София, изработен от чешкия
Коментари Харесай

На този ден: Открита е сградата на Народния театър в София

1880 Утвърден е първият градоустройствен проект на София, направен от чешкия строителен инженер Иржи Прошек.
Прочетете още
1907 Тържествено е открита в София постройката на Народния спектакъл. Това става мотив за антимонархическа акция на студенти и служащи. Княз Фердинанд е освиркан, за което бързо отмъщава със... затваряне на Софийския университет.

1919 Влиза в действие Закон за курса и покритието на банкнотите в Българската национална банка. В същия ден е оповестен и Закон за търговията със злато.

1921 XIX национално заседание гласоподава заем от 1 000 000 лева за настаняване на бежанците от Беломорска Тракия.

1944 Англо-американската авиация стартира над Дупница бомбардировки, които не престават и на 4 януари. Убити са 54 и ранени 43-ма жители.

1949 Приет е Закон за наследството.

страната в църковните каузи.

1990 В София са открити двудневни съвещания по процедурата за идната „ кръгла маса “. От 23 януари стартират нейните пленарни съвещания.

1991 Подписано е съглашение сред политическите сили, показани в Седмото Велико национално заседание, за гарантиране на мирния преход към демократично общество.

1997 С протест на обединената съпротива в София се поставя началото на извънпарламентарния напън срещу ръководството на Българска социалистическа партия, откакто кабинетът „ Виденов ” се е провалил и е подал оставка. Шествията са всекидневни и месец по-късно дават резултат - Българска социалистическа партия се отхвърля да образува второ държавно управление в мандата на 37-ото Народно събрание.

1496 Записки на забележителния ренесансов създател и академик Леонардо да Винчи (1452 – 1519) подсказват, че на този ден той е тествал „ летяща машина “. Опитът е бил несполучлив.

1521 Папа Лъв X отлъчва от църквата немския просветител и теолог Мартин Лутер. Това става, следкато Лутер отхвърля да се отметне от своите 95 тезиса, поставили началото на Реформацията в католическата черква.

1899 Ражда се думата " автомобил " – тя е употребена за пръв път в текст в американския вестник „ Ню Йорк таймс ”. Тя закъснява с 12 и половина години след първите безапелационни тествания на кола с мотор с вътрешно горене – дело на немския инженер Карл Бенц (1844 – 1929).

1959 Територията на Съединени американски щати Аляска придобива статут на щат - четиридесет и девети подред.

1961 САЩ скъсват дипломатическите си връзки с Куба и по този начин форсират нейното доближаване със Съюз на съветските социалистически републики. Следват редица спорове и рискови за целия свят рецесии. Отношенията Вашингтон - Хавана бяха възобновени чак през лятото на предходната година.

1993 Президентите на Русия и Съединени американски щати Борис Елцин и Джордж Буш-старши подписват в Москва контракта за ограничение на въоръженията СТАРТ-2.

1951 Влиза в действие нов правилник на Българската православна черква (БПЦ), одобрен 4 дни по-рано. С него се позволява интервенция на

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР